اکثر آسانسورهای آمروزه از نوع هیدرولیکی هستند که این نوع آسانسورها از اجزا و قطعات مختلفی تشکیل شدهاند و عملکرد کلی آسانسور به عملکرد صحیح هر یک از این اجزا و قطعات بستگی دارد. جک آسانسور هیدرولیک نیز یکی از مهمترین قطعات آسانسور بوده که منجر به حرکت آسانسور و بالا و پایین شدن آن میشود. جک آسانسور هیدرولیک لولهای فلزی است که قطر آن بر اساس طول و ظرفیت حرکت آسانسور مشخص میشود و میتوان باتوجه به ساختمان و شرایط جک هیدرولیک مناسب رد انتخاب نمود. از آنجایی که آسانسورها از نظر نحوه نصب انواع مختلفی دارند، جک هیدرولیک آسانسور نیز باتوجه به مدل نصب آسانسور انواع مختلفی دارد و تعداد جکهای هیدرولیک، روش اتصال آن به کابین و موقعیت نصب آن به مدل نصب آسانسور بستگی دارد. برای دریافت اطلاعات بیشتر درمورد قیمت جک هیدرولیک آسانسور، انواع آن، نحوه نصب و سایر اطلاعات، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
انواع جک آسانسور هیدرولیک
با افزایش ساختمانها و سازههای چند طبقه، استفاده از آسانسورها به خصوص آسانسورهای هیدرولیک نیز ضرورت یافته است. عملکرد صحیح آسانسور هیدرولیک به عوامل مختلفی بستگی دارد که انتخاب جک مناسب برای آن یکی از مهمترین عوامل است که جکهای هیدرولیک این وظیفه را به خوبی انجام دادهاند. دسته بندیهای مختلفی برای جکهای هیدرولیک وجود دارد که از نظر مدل نصب آسانسور دو نوع تک مرحلهای و جک تلسکوپی دارند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.
1. جک تک مرحلهای
یکی از انواع جک هیدرولیک آسانسور، جک هیدرولیک تک مرحلهای است که تحمل فشار بالایی را داشته و کارایی های مختلفی دارد. جکهای هیدرولیکی تک مرحلهای از نظر نحوه اتصال به کابین به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم هستند که در ادامه معرفی شدهاند.
- جک تک مرحلهای مستقیم
نصب جک تک مرحلهای مستقیم به این صورت است که جک بدون واسطه به کابین و قسمت کاراسلینگ متصل میشود. در جک زیر مستقیم، نحوه نصب جک برای حرکا کابین آسانسور به صورت مستقیم و نسبت 1:1 است. یعنی طول مسیر جابهجایی کابین آسانسور و کورس حرکت جک با هم برابر هستند و در نتیجه سرعت حرکت کابین آسانسور و سرعت حرکت جک با هم برابر خواهد بود. همچنین کل نیروی وارد شده به جک با وزن کابین و بار برابر است. روش نصب جک نیز به این صورت است که در زیر چاه آسانسور حفرهای در زیر کابین ایجاد شده که ارتفاع آن حدودا با کورس جک برابر است. این روش نصب جک تک مرحلهای برای آسانسورهای سنگین مناسب بوده و به دلیل عملکرد ریلها به عنوان راهنما، فشار کمتری به آنها وارد شده و کارایی و عمر مفید آسانسور را در پی خواهد داشت.
- جک تک مرحلهای غیر مستقیم
جک غیر مستقیم به این صورت است که جک و کابین با استفاده از سیم بکسل به هم وصل میشوند. روش نصب جک به این روش نیز به نسبت 2:1 است. در این روش معمولا از یک جک استفاده میشود اما در شرایطی خاص مانند آسانسورهای سنگین از دو جک نیز استفاده میشود. در این روش کورس حرکتی جک نصف طول مسیر جابهجایی کابین بوده و سرعت حرکت کابین دو برابر سرعت جک است. نیروی وارد شده به جک نیز دو برابر وزن بار و کابین آسانسور است. در این روش فلکهای بر روی جک قرار داده میشود و سپس رشتههای سیم بکسل از آن عبور میکنند. در نهایت سیم بکسل از یک سر به تکیه گاه ثابت متصل شده و از سمت دیگر به کابین متصل خواهد شد. به دلیل وجود سیم بکسل لازم است که آسانسورها محهز به پاراشوت شوند.
2. جک تلسکوپی
در مواردی که محدودیت حفاری وجود داشته باشد از جک هیدرولیک تلسکوپی استفاده میشود که در هنگام بسته شدن طول کوتاهتری دارند. جکهای تلسکوپی انواع مختلف ساده، یک طرفه، دو طرفه و سنکرون دارند که در ادامه معرفی شدهاند.
- جک تلسکوپی ساده
در جکهای تلسکوپی ساده بعد از وارد شدن سیال از یوینیت، پیستونهای به ترتیب قطورترین آنها شروع به حرکت نموده تا هنگامی که آخرین اسلیو که پلانچر نام دارد، باز شود. یعنی زمانی که پیستون اول در حرکت است بقیه پیستونها حرکت نمیکنند تا پیستونی که در حال حرکت است کاملا باز شود و سپس پیستونهای بعدی باز میشوند.
- جک تلسکوپی یک طرفه
جکهای تلسکوپی یک طرفه، دارای دریچهای برای ورود و خروج روغن هستند باز شدن جک یا حرکت رفت به کمک نیروی فشار روغن بوده و بسته شدن جک یا حرکت برگشت نیز به کمک نیروی گرانش یا بار خواهد بود. به همین دلیل جکها به صورتت عمودی به کار برده میشوند.
- جک تلسکوپی دو طرفه
نوع دیگر جک تلسکوپی، جک دو طرفه است که دارای دو دریچه برای ورود و خروج روغن است. و هم حرکت رفت و هم حرکت برگشت با کمک نیروی ایجاد شده از فشار روغن تامین میشود. جک تلسکوپی دو طرفه را به دلیل عدم محدودیت در برگشت میتوان به صورت افقی نیز کار کرد.
- جک تلسکوپی سنکرون
در جکهای تلسکوپی سنکرون، پیستونها با وارد شدن سیال به سیلندر به صورت همزمان شروع به حرکت میکنند. این نوع جکها نسبت به جکهای تلسکوپی ساده، حرکتی روانتر و نرمتر دارند.
نحوه عملکرد جک آسانسور هیدرولیک
با توجه به طراحی خاص جک آسانسور هیدرولیک، عملکرد آن نیز با سایر انواع جکها متفاوت است. در ادامه نحوه عملکرد جک آسانسور هیدرولیک به صورت مرحله به مرحله توضیح داده شده است.
- شفت جک آسانسورهای هیدرولیک با جریان روغن حرکت میکند و برای تحقق این امر ابتدا پمپ هیدرولیک روغن را پمپاژ میکند.
- سپس شیر کنترل باز شده و راه برای عبور روغن باز میشود و بعد از ورود به شیلنگ یا لوله وارد جک میشود.
- بعد از ورود روغن به سیلندر، شفت جک به بالا هدایت میشود و تا هنگامی که پمپ هیدرولیک عمل کند، شفت جک نیز به سمت بالا رانده میشود.
- با توقف پمپ و بسته شدن شیر کنترلط شفت جک نیز متوقف میشود.
- هنگام فشاری بودن جک آسانسور هیدرولیک برای حرکت آن به سمت پایین نیازی به کار کردن موتور و پمپ هیدرولیک نخواهد بود و تنها با باز شدن مجرای روغن، شفت جک به سمت پایین میرود.
ارتباط جک و پاوریونیت
جک آسانسور برای به حرکت درآمدن به نیرویی نیاز دارد که پاوریونیت هیدرولیک این نیرو را تامین میکند. به همین دلیل در اکثر مواقع ابتدا محاسبه جک هیدرولیک آسانسور و طراحی آن صورت میگیرد و سپس بر مبنای آن، پاوریونیت طراحی و تولید میشود. پیستون جک آسانسور برای به حرکت درآمدن به واسطه جریان روغنی نیروی لازم را کسب میکند و توسط عملکرد موتور و پمپ هیدرولیک موجود در پاوریونیت هیدرولیک نیروی آن ایجاد میشود. بنابراین با توجه به ظرفیت پمپ، سرعت حرکت جک و باتوجه به توان الکتروموتور آن نیز قدرت عملکرد جک مشخص میشود. پمپ هیدرولیک به عنوان مکش روغن درون مخزن، جریان را به سمت جک هدایت خواهد نمود.
قطعات تشکیل دهنده جک آسانسور هیدرولیک
جک هیدرولیک قطعه مهمی برای حرکت آسانسور است که از اجزای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام کاربرد خود را دارند و عملکرد همه آنها برای کار کردن سیستم اهمیت دارد. در ادامه مهمترین قطعات تشکیل دهنده جک آسانسور هیدرولیک معرفی شده است.
- شافت
شافت وسیلهای شفاف، سیقلی و براق است که از جنس فولاد بوده که دو نوع داخلی و خارجی دارد. شافت تمام سنگ ساخت ایران است و شافت کروم نیز خارجی و ساخت رومانی است.
- لوله یا پوسته هیدرولیک
به قسمتی که شافت جک هیدرولیک در آن قرار داده میشود، لوله یا پوسته هیدرولیک گفته میشود که درون آن از روغن هیدرولیک پر شده و ایجاد فشار باعث حرکت شافت درون لوله میشود.
- نگهدارنده شافت
یکی دیگر از قطعات تشکیل دهنده جک آسانسور هیدرولیک، نگهدارنده شافت است که معمولا سه نگهدارنده دارد و وسط لوله بکار میرود و باعث میشود شافت جک هیدرولیک در هنگام حمل و نقل به حرکت در نیاید و معمولا در لولههایی که طول آنها از 8 متر به بالا است استفاده میشود. برای مثال درصورتی که لوله و شافت 5 متر باشند، نیازی به نگهدارنده نخواهد بود.
- پکینگ
پکینگ قطعهای است که در بالای لوله قرار گرفته و از بیرون ریختن روغن هیدرولیک به بیرون جلوگیری میکند.
- کلگی جک هیدرولیک
قالبی است که به پکینگ بستع میشود و در انتهای لوله قرار دارد و با پیچ و مهره بسته میشود.
نحوه نصب جک آسانسورهای هیدرولیک
روشهای مختلفی برای نصب جک آسانسورهای هیدرولیک وجود دارد که روش نصب جک زیر مستقیم رواج زیادی دارد که در ادامه مراحل نصب جک آسانسور به این روش بیان شده است.
مراحل اول: ایجاد حفره جک
در اولین مرحله باید در مرکز فاصله بین ریلها، چاهی به قطر حدودا 1 متر ایجاد شود تا بعد از آمادهسازی، جک در مرکز تقل در قسمت زیر کابین نصب شود.
مرحله دوم: تعبیه حلقههای سیمانی
در این مراحله بعد از حفر چاه لازم است که حلقههای سیمانی در جداره حفره تعبیه شوند تا از ریزش دیوارهای چاه جلوگیری شود.
مرحله سوم: ایجاد محافظ حفره جک
هیچ گونه رطوبت و مواد خورندهای نباید به جک وارد شود که به این منظور باید جداره محافظی برای حفره جک ساخته شود. برای انجام این کار معمولا از یک لوله پولیکا که یک سر آن کاملا بسته و آبندی شده است و قطری حداقل 40 سانتیمتر دارد، استفاده میشود. سپس لوله پولیکا در وسط حفره جک قرار داده میشود و فاصله بین جداره خارجی لوله و حلقههای سیمانی با ماسه پر خواهد شد و در قسمت یک متر بالایی نیز بتن ریخته میشود. نکتهای که وجود دارد این است که لوله پولیکا باید به صورت دقیق در مرکز ریلها و شاغول نصب شود.
مرحله چهارم: نصب جک
بعد از انجام مراحل ذکر شده باید نصب جک هیدرولیک آسانسور انجام شود. برای انجام این کار، جک در داخل لوله و در فاصله ریلها قرار داده میشود و بعد از اطمینان حاصل نمودن از شاغول بودن آن، پیچ و مهرههای پلیت سیلندر جک به پایهها محکم خواهند شد.
مرحله پنجم: تعبیه پایه نگهدارنده جک
در مرحله آخر باید یک پایه نگهدارنده تعبیه شود تا جک آسانسور روی آن قرار داده شود. پایه نگهدارنده باید در کف چاه و طرفین حفره جک تعبیه شود. پایه زیر پلیت باید استقامت کافی داشته باشد که به این منظور باید با روشهایی که وجود دارد، محاسبات لازم انجام گیرد. محاسبه جک هیدرولیک آسانسور باید به صورت دقیق باشد و پایه ظرفیت لازم را داشته باشد.
مزایای جک هیدرولیک آسانسور
جک هیدرولیک آسانسور با عملکرد و کارایی مطلوب خود، مزایای زیادی نیز به همراه خواهد داشت و به همین دلیل استفاده از آن در آسانسورهای هیدرولیک امروزه رواج پیدا کرده است. مهمترین مزایای جک هیدرولیک آسانسور در ادامه معرفی شده است.
- با استفاده از جک هیدرولیک آسانسور نیازی به موتور خانه نبوده و ابعاد نصب آنها نسبت به آسانسورهای کششی کمتر است.
- کاهش فضای مورد نیاز چاه تا 12 درصد با استفاده از جک آسانسور هیدرولیک
- برخورداری از وزن کم و استاندارد
- مناسب بودن جکهای دو تکه و دو استیج هیدرولیک برای مکانهایی که دارای محدودیت حفر چاه هستند. زیرا این نوع جکهای هیدرولیکی به صورت پیستون و شفت جداگانه در محل موردنظر نصب میشوند.
- تنوع طرحها و عدم نیاز به فضای زیاد
- برخورداری از طراحی ساده و کاربری آسان
- مناسب برای جابهجایی انواع وسایل و اجسام سنگین
نحوه نصب جک آسانسورهای هیدرولیک
جک ها به دو صورت نصب می شوند:
- عملکرد کناری(Indirect)
در این روش جک در کنار کابین نصب می شود.مراحل نصب و راه اندازی آسانسور و قرار دادن جک آسانسور کاری دشوار است و نیاز به تخصص دارد پس برای نصب این نوع آسانسور از افراد مجرب و با سابقه استفاده کنید.در این روش سیم بکسل رابط بین جک و کابین است وبه این علت نیاز به ترمز ایمنی داریم؛از مزایای این روش می توان به کمبود هزینه ها و عدم نشت روغن اشاره کرد ولی باید به یاد داشت که به علت نصب جک از بغل فضای کابین کمی کوچک تر خواهد شد.
- عملکرد مستقیم (Direct Central)
نصب جک در آسانسورهای هیدرولیک مستقیم آسان ولی تخصصی است و برای بارهای سبک وزن انتخاب مناسبی است؛در این روش جک و قطعات در بالا یا پایین کابین یعنی در طول عمودی چاه آسانسور نصب می شوند؛در این روش محل قرارگیری جک بسیار اهمیت دارد زیرا وزنه تعادل در کنار کابین قرار نمی گیرد.از مزایای این روش می توان به این اشاره کرد که در این روش نیاز به حفر چاه بزرگ نمی باشید و ارزش متراژ زمین شما حفظ خواهد شد.
مشخصات فنی جک در نصب آسانسورها
مشخصات و ابعاد لازم برای نصب آسانسورهای هیدرولیکی توسط افراد متخصص تشخیص داده می شود،تشخیص درست این مورد باغث بالا رفتن طول عمر و کیفیت آسانسور می شود؛بعضی از مواردی که باید مورد توجه و اندازه گیری قرار بگیرند:
- اندازه قطر خارجی شفت جک
- محدوده فشار مجاز سیستم
- کورس جابجایی مفید، کورس اضافه و کورس نهای جک
- سایز اتصالات
- حجم روغن متحرک و روغن پاسیو داخل جک
- طول کامل جک در حالت باز و بسته
قیمت جک هیدرولیک آسانسور
قیمت جک هیدرولیک آسانسور مسئله مهمی برای خرید آن است اما قیمت این قطعه کاربردی آسانسور به عوامل مختلفی بستگی دارد که باید همه آنها را در نظر گرفت. برای مثال همانطور که گفته شد این نوع جک انواع مختلفی دارد که طراحی و عملکرد هر کدام باهم متفاوت است. بنابراین قیمت انواع جک آساسنسور هیدرولیک نیز با هم متفاوت خواهد بود. همچنین جک هیدرولیک آسانسور در برندهای داخلی و خارجی مختلف و مدلهای گوناگون تولید میشود و تنوع بالایی از این نظر دارد و این عامل نیز بر قیمت آن موثر است. مورد دیگری که بر قیمت جک آسانسور هیدرولیک موثر است، میزان کیفیت اجزا و قطعات آن است. زیرا جکهای هیدرولیک آسانسور در سطوح کیفی مختلف تولید و عرضه میشوند. بنابراین به منظور اطلاع دقیق از قیمت جک هیدرولیک آسانسور باید ابتدا همه این موارد را در نظر گرفت و باتوجه به نیاز و بودجه خود جک هیدرولیک مناسب را تهیه نمود.
جمع بندی
آسانسورهای هیدرولیک جایگزین بسیار مناسبی برای آسانسورهای کششی هستند که مزیت های زیادی دارند.جک از اصلی ترین قطعات آسانسورهای هیدرولیک است که با وارد شدن روغن باز می شود و با خارج شدن روغن،جک جمع می شود و آسانسور به حرکت در می آید.نصب جک و مراحل آسانسورها هیدرولیکی به تجربه زیادی وابسته است و در صورت استفاده از جک مناسب و نحوه نصب صحیح با توجه به ساختمان شما از نتیجه پایانی بسیار راضی خواهید بود.
قطعات با کیفیت در طول عمر و نحوه عملکرد آسانسور شما بسیار موثر خواهد بود،شما با خرید قطعات از توانا هیدرولیک می توانید نسبت به وضعیت قطعات آسانسور هیدرولیک نصب شده مطمئن باشید و از کیفیت بالا بهره ببرید.توانا هیدرولیک با همکاری با برند ایتالیایی استارت الویتور به شما ضمانت اصالت و کیفیت کالا را ارائه می دهد و شما می توانید انواع قطعات و تجهیزات آسانسور هیدرولیک اعم از جک و پاوریونیت اصل و برند را به طور مستقیم از ایتالیا خریداری کنید.
سلام وقتتون بخیر؛ممنون از مقاله خوبتون یه سوال داشتم امکان نصب آسانسور با جک های دوتایی برای ساختمان های کوچک امکان داره؟